***MouseBreaker***
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
***MouseBreaker***

Hoşgeldiniz ! ...
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Yaz aylarında yiyecek muhafazasına dikkat

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Inflexible

Inflexible


Mesaj Sayısı : 89
Kayıt tarihi : 21/08/08
Nerden : Ankara

Yaz aylarında yiyecek muhafazasına dikkat Empty
MesajKonu: Yaz aylarında yiyecek muhafazasına dikkat   Yaz aylarında yiyecek muhafazasına dikkat Icon_minitimeCuma Ağus. 22, 2008 12:03 am

Sıcaklık ve nemin en yoğun hissedildiği Ağustos ayında, özellikle sahil kesimlerinde yüksek nemin, gıdalarda mikroorganizma üremesini hızlandırdığı belirtilirken, meyve sebzelerin ıslatılmadan kuru olarak buzdolabına koyulması gerektiği vurgulandı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Zerrin Erginkaya, sıcaklığın 40 dereceye, nemin yüzde 70-80’lere ulaştığı bu günlerde gıdaların saklanmasına ve tüketilmesine ayrı bir özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Zerrin Erginkaya, sıcakların en fazla hissedildiği Ağustos ayında gıdaların bozulma riskinin de en üst seviyeye çıktığını söyledi. Yüksek nemin gıda zehirlenmelerine yol açacak yapısal bozukluklara neden olabileceğini ifade eden Erginkaya, şöyle konuştu:
“Nemli ortam, sulu ortam demektir. Bu da mikroorganizma üremesini hızlandırır. Mikroorganizmalar kuru ortamlarda daha az gelişim gösterir. Nemli günlerde açıkta bırakılan gıdalarda küflenme ve bozulma daha hızlı olur. Özellikle meyve ve sebzeler bozulmadan en hızlı etkilenen gıdalardır. Bunlar ıslak bırakılmadan, kuru bir şekilde buzdolabında saklanmalı.”

Erginkaya, gıdaların ihtiyaca göre az miktarda alınıp hızlı tüketilmesi gerektiğini söyledi.

“YEMEKLER 50-55 DERECEDE BEKLETİLMELİ”Erginkaya, lokantalarda da hijyen kurallarının bu aylarda daha titizlikle uygulanması gerektiğini belirtti.

Lokantalarda salata gibi garnitürlerin bozulmasının önlenmesi için talep doğrultusunda hazırlanarak servis yapılması, çok iyi temizlendiği yolunda kuşku duyulan yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirten Erginkaya, yemeklerin 50-55 derece sıcaklıkta bekletilmesini önerdi.

Doç. Dr. Erginkaya, “Yemeklerde olası patojen bulaşma söz konusu ise bu vücut sıcaklığında çok hızlı ürer. 50-55 derece sıcaklık patojenlerin üremesini durdurur” dedi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Yaz aylarında yiyecek muhafazasına dikkat
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
***MouseBreaker*** :: Yaşam :: Sağlık-
Buraya geçin: